Als een werknemer rijdt in een auto van de zaak moet als hoofdregel 22% van de cataloguswaarde van deze auto (inclusief BTW en BPM) bij zijn inkomen worden geteld als hij ook in privé met deze auto rijdt (rijden is niet eens een wettelijke voorwaarde want het kunnen beschikken over de auto is al voldoende).

Rijdt dezelfde werknemer echter met een volledig elektrische auto van de zaak dan daalt de bijtelling van 22% naar 4%. Daarin is echter vanaf 1 januari 2019 een wijziging gekomen waardoor die 4% nog slechts van toepassing is op elektrische auto’s met een cataloguswaarde van maximaal € 50.000 Bij de aanschaf in 2019 van een auto met een cataloguswaarde van bijvoorbeeld € 60.000 geldt de 4% tot het bedrag van € 50.000 en daarboven geldt 22%.

In de praktijk zijn elektrische auto’s met een cataloguswaarde van hoger dan € 50.000 meestal Tesla’s zodat in de praktijk ook wel van “Tesla-Tax” wordt gesproken.

Is er nog een mogelijkheid om toch volledig elektrisch te rijden in een dure auto zonder de 22% bijtelling? Als de elektrische auto wordt aangedreven door waterstof geldt de grens van € 50.000 niet, zodat de 4% bijtelling ook geldt voor een auto met een cataloguswaarde van bijvoorbeeld € 100.000.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *