Stel: Je stort € 10 miljoen op de gezamenlijke bankrekening die je deelt met je partner. Kan dat belastingvrij? Wat zegt de belastingrechter? In dit artikel vind je het antwoord!

Veel mensen delen een gezamenlijke bankrekening met hun partner. Ofwel een zogenaamde en/of rekening. Een wijze beslissing als je een gedeelte van je eigen vermogen voor jezelf wilt houden. Van deze rekening betaal je je gezamenlijk kosten, zoals hypotheek, boodschappen of vakantie. Als je trouwt leg je alles keurig netjes schriftelijk vast in huwelijkse voorwaarden bij de notaris.

Wat als jij of je echtgenoot of echtgenote een flink bedrag wilt storten op deze rekening. Dit kan toch want dat heb je samen afgesproken, toch?

Maar wat als er zo’n bekende blauwe enveloppe op de mat valt met een aanslag “Schenkbelasting” over dat bedrag?

Praten met de belastinginspecteur geeft geen oplossing dus je wordt gedwongen om te procederen tot aan de hoogste rechter aan toe (Hoge Raad, HR). Gebleken is uit jurisprudentie echter dat de Belastingrechter dit niet als schenking classificeert. De reden? Het bedrag van € 10 miljoen op die bankrekening kan nog veranderen. Het kan meer, maar ook minder worden.

Wettelijk gezien kan er alleen sprake zijn van een schenking als de één definitief verrijkt is en de ander definitief is verarmd. Anders gezegd: er moet definitief vermogen verschuiven van de één naar de ander en daar is bij de en/of bankrekening geen sprake van.

Was het dan slim van de belastinginspecteur om het oordeel van de hoogste belastingrechter te vragen? Nou, niet echt want dit was al beslist in 1959 met dezelfde motivatie maar andere getallen!

Voor deze belastingvragen en meer

Belastingadviseur George Ooms helpt u met advies zodat zakelijk en privé elkaar aanvullen en versterken. Meer informatie van de belastingadviseur in Breda? Bel 076 531 7719

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *